Bouppteckningar, brandförsäkringar och aktuellt penningvärde


Framtaget för studiecirkel i hembygdsforskning

Tanke

Om jag från början hade vetat hur lång tid olika saker skulle ta att göra, så skulle jag inte fått mycket gjort.
Egen

Bouppteckningar

Frågor

Frågar som bouppteckningar kan hjälpa oss att få svar på:
– Titel på den döde och arvingar
– Vilka barn hade de
– Vilka tillgångar hade de
– Vilka skulder hade de och till vilka
– Vilka djur fanns på gården/torpet
– Vilka hus och rum fanns på gården och hur var de möblerade


Allmänt

En bouppteckning är en skriftlig handling som enligt lag skall redovisa samtliga tillgångar och  skulder i samband med dödsfall. Där skall också framgå vilka som är arvingar och eventuellt testamente. Förr fanns verkligen alla tillgångar med, vilket de inte gör idag.

Det har funnit lag om att bouppteckningar skall upprättas sedan 1734, men det finns äldre bouppteckningar. Bouppteckningarna registrerades fram till 2001 av tingsrätterna och därefter av Skatteverket. Adelns bouppteckningar registrerades av hovrätterna fram till 1916.

Bouppteckningar är allmänna handlingar, utan någon tidsgräns för tillgänglighet. Det innebär att vi kan få tillgång till alldeles nya bouppteckningar.
   

Hitta

A. Uppgifter som finns tillgängliga digitalt i arkive
Här utgår jag ifrån Riksarkivet, som numera är gratis. 
1. Gå in på riksarkivet.se
2. Klicka på Sök i arkiven
3. Klicka på Bouppteckningar
4. Ange aktuell Hemort (torp eller gård), t.ex. Leksätter och aktuell Hemförsamling, t.ex. Stigtomta och klicka på Sök. Man kan också söka via namn och årtal (mellan vissa år).
5. Det kommer nu upp ett antal personer, för vilka det finns bouppteckningar och som har bott på den aktuella platsen. Om det finns en bild av en datorskärm med så innebär det att man kan hitta själva bouppteckningen här, om inte får man gå via Arkiv Digital. 
6. Klicka på namnet på den avlidne
7a. Om det finns en bild så klicka på den och läs bouppteckningen

7b. Om det inte finns en bild, så notera arkiv, t.ex. Jönåkers häradsrätt, och Volym t.ex. FII:49, nr 41. Använd dessa uppgifter när du söker via Arkiv digital.
8. Sökning via Arkiv Digital – Gå till Ny arkivsökning (det finns även möjlighet att söka via Ny registersökning, men det går jag inte in på här).
9.  Under Arkiv skriv Jönåkers häradsrätt
10. Klicka på Jönåkers häradsrätt
11. Kicka på FII:49
12. Klicka på Öppna volym
13. Gå till Sid 41

B. Uppgifter som inte finns tillgängliga digitalt i arkiven.
a). Bouppteckningar upprättade före 1/7 2001.
1. Gå till pkt 4 enligt ovan och klicka på den externa länken ”Beställning av bouppteckning …….”
2. Fyll i obligatoriska uppgifter, så detaljerat som möjligt (t.ex. dödsdag). Har man dessa uppgifter, så att det inte krävs någon forskarinsats, är kostnaderna ganska blygsamma även om bouppteckningen har många sidor.

b) Bouppteckningar upprättade efter 1/7 2001.
1. Gå till skatteverket.se
2. Sök ”Kopia av bouppteckning”
3. Klicka på ”Beställ kopia på bouppteckning”
4. Fyll i den avlidnas personnummer och din e-postadress. 
5. Du får bouppteckningen efter några minuter på mejl utan kostnad.


Tips

 • Pröva olika stavningar på gården/torpet
 • Man kan söka på en hel församling om den inte är så stor, t.ex. Halla

Skriva

 • Man kan välja att inte ta med alla föremål och inte ange värdet annat än det sammanlagda. Exempel från Sjölund.

  Bouppteckningen är intressant på flera sätt. Den innehåller förvånansvärt många föremål för att vara efter en inhyse, över ett hundrafemtio föremål. Bland dess märks: 1 par örhängen i guld, teskedar i silver, 5 tallrikar i tenn, 3 par tekoppar, 1 metalljusstake, 1 kaffebrännare, 1 väggur, 1 par vävstolar, 1 sängbolster, 1 dunkudde,  1 brämpäls, 2 par silkesdukar, 1 muff, 1 kaffekvarn, 1 ökstock, 1 nät, 1 spinnrock, 1 yxa och 1 ankare. Boets samlade tillgångar var på 147 RB (Riksdaler Banco). Skulderna var på ca 46 RB, bl.a. till Erik Andersson på Senesta för 1/2 tunna råg och till Fredrik Carlsson på Leksätter. Summa behållning blev ca 100 RB. Det motsvarar idag drygt 10 000 kr enligt KPI och närmare en hal miljon enligt LI.  Begravningskostnader var på ca 25 RB. Detta är ovänligt mycket för en inhyse och det är en ovanligt stor andel av boets behållning. Varför?

 • Man kan välja att ta med värdet för varje grupp av saker. Exempel från Leksätter.

  Bouppteckningen efter Anna Maria visar på följande (där 1 kr idag motsvarar 64 kr enligt KPI och 988 kr enligt LI). Koppar för 12 kr (inklusive glas, porslin och diverse blecksaker): 1 kittel, 1 flaska, 1 bunke, 1 kokpanna och 1 kaffepanna. Husgeråd för 16:50: 1 väggur, 1 dragkista, 1 skänk, 1 säng, 1 soffa, 2 bord, 6 stolar och 1 spegel. Laggkärl för 15:25: 1 så, 4 ämbar, 1 stäva, 2 mjölvackar, 1 lår, 2 kistor, 1 skrin 1 kärra och 1 kälke. Järnsaker för 9:50: bl.a. 1 gryta, 1 panna, 2 stekpannor, 2 spadar, 2 yxor, 2 sågar, 6 par knivar och gafflar. Kreatur: 1 ko och 2 höns. De totala tillgångarna var på 124:25 kr. Det fanns inga skulder.

 • Man kan även välja att ta med alla saker och värdet på varje sak.
 • Så här kan man skriva om en gård med hjälp av en bouppteckning:

Kliv in i Ekebys mangårdsbyggnad i slutet av 1800-talet

Vi börjar i biblioteket. Här ser vi två bokskåp, skrivbord med stol till, brädspelsbord, ett cigarrbord plus två ytterligare bord. Vi ser vidare en jordglob, en gungstol, en chiffonje, diverse pipor och fyra sjöskumsmunstycke i fodral. Dessutom ett ur, en marin kikare, en äldre kikare, ett mikroskop, ett mindre mikroskop och en lupp, ett cirkelbestick av mässing, två ljusstakar, två glasmästardiamanter, två förstoringsglas, två tobaksskrin, en låda spelmarker, cigarrkoppar, en oljefärgstavla, en soffa, 2 emmor och fyra stolar. Vidare en bergkompass, två alfabet stålstämplar, en revolver med patroner, en hastighetsmätare för maskiner, två bokhyllor, böcker värda 800 kr och kartor värda 75 kr. 800 kr motsvarar idag ca 50 000 kr räknat i KPI och ca 750 000 kr räknat med löneindex.

I nedre matsalen hittar vi tre mindre bord, två fönsterbord, ett bord med brickor, en skänk, ett nyckelskåp, en silverlåda på fötter, elva wienerstolar i rotting, ett väggur, en samovar med lod, två fotlampor, en taklampa, två ljusstakar, en eldgaffel, en vattenkanna med glas och bricka.

I verandarummet finns ett ovalt bord, en väggspegel, två tavlor, en spegel, en kakelugnsmatta, två vägglampor, en byst och ett fotografi.

I sängkammaren ser vi en soffa med fyra stolar, en chiffonje, en dubbelsäng av mahogny, ett toalettbord med spegel, en toalettspegel, en kommod, en bokhylla, ett nattduksbord, ett kronometerur, ett telefonskåp och en barometer.

I kontoret möts vi av en soffa, fyra stolar, ett svarvbord, ett bord, ett kompass med ställ, en Sverigekarta, två väggplanscher, en dubbelbössa med låda, en lampa, en aneroid barometer, en termometer, ett mjölkprovningsskrin med glas, en golvhylla, en gungstol och ett salongsgevär.

När vi tittar in i tamburen ser vi en kamin, en spegel med borstar, två bord, fyra stolar, sjutton klädhängare, ett spelbord, två vägglampor, ett paraplyställ, 

I tornrummet möter oss en lampa i trappan, en taklampa, sex stolar, två taburetter, två emmor, ett bord och en oljetryckstavla.

Övre matsalen är fylld med tolv skulpterade stolar, ett matbord med skivor, en bordsmatta, ett smörgåsbord, ett serveringsbord, en buffét, en taklampa, två vägglampor, två urnor, en urna av porslin, en eldskärm med ställning, en sats eldställ av mässing, ett glödetsat fat, en tallriksbricka och en vattenkanna, 

I blå kabinettet ser vi en soffa, två emmor, fyra stolar, ett divanbord och två mindre bord, två blomkrukor med ställningar, en trymå (en spegel som går ända ner till golvet), en bordslampa, en taklampa, en golvmatta, en spjällkordong, en oljefärgstavla, fem antimakassar, två byster och två pallar.

I salongen finns en brysselmatta, en panelsoffa, fyra fåtöljer, en mindre soffa och åtta stolar, fyra sidenstolar, en puff, ett större divanbord, ett mindre divanbord, ett notbord, två fönsterbord med marmorskivor, två sammetsklädda småbord, en blomkruka, två piedestaler, två urnor av marmor, två alabasterkannor, två kinesiska vaser, en parianvas, ett pianino med stol, en piedestal med byst, två armstakar av brons, en lampa, två vaser av porslin, en spjälkordong, en ljuskrona, ett schackbord med pjäser, två lampetter, sex oljetavlor med ramar, en flossamatta, en mindre matta, fyra pallar, antimakassar och överkast samt en eldskärm, 

I lilla gästrummet hittar vi ett toalettbord med lådor, en säng av mahogny, en järnsäng, två vaser på hylla, tre tavlor med ramar, två nattduksbord, en schäslong, en kommod med kärl, en golvmatta, två sängmattor, gångmattor, en spegel, tre stolar, en glaskrona, ett mindre bord och en kordong.

I röda rummet finns en soffa, tolv stolar, två emmor, tre korgstolar, två divanbord, två ovala bord, två sybord, en spegel med bord, ljuskrona, en flossamatta, en bordslampa med matta, div. pallar och kuddar, en golvmatta, en byst med hylla, två tavlor, två porträtt med ramar, ett par ljusstakar och en broderad matta.

I stora gästrummet möter oss två sängar av jakaranda, en schäslong, två emmor, ett divanbord, en divanmatta, en bordslampa, en taklampa, en gråbrun soffa, ett skrivbord, en länsstol med broderier, ett mindre bord, ett större stereoskåp, tio tavlor med ramar, en golvmatta, två sängmattor, en virkad filt, två bäddar med resårmadrasser och sidentäcken.

I övre sängkammaren ser vi två byråer, ett mindre fyrkantigt bord, två speglar, två mindre bord, mattor, två engelska järnsängar med resårmadrasser, fem tavlor, en byst med hylla och en termometer.

I nedre serveringsrummet finns en klocka, ett bord, porslin, en lampa och två brickor, 

I köket anträffar vi en köksskänk, en diskbänk, ett bord, en lampa, en klocka, en kaffekvarn, fem stolar, ett bord och ett skåp med lådfack.

I kökskammaren spanar vi in en tvåmans imperialsäng av mahogny, en engelsk kamin, en kommod, blombord, hyllor med byster och blommor,

I vinkällaren finns ett parti vin, värt 100 kr (motsvarar ca 6 000 kr enligt KPI idag).

På vinden hittar vi diverse byster och paraplyer, 1/4 bal Javakaffe, fem reskoffertar, tre parklådor, nystkronor, fyra fällar, två järnsängar, en flagga, matbord, åtta trädgårdsurnor av järn, en byst, ett parti bättre stolar, fyra spinnrockar, en symaskin, rakdon, sextiotvå veckskjortor, tjugofyra nattskjortor, sju dussin kragar, fem dussin näsdukar, en necessär och ett parti strumpor, 

I förstugan finns en klosett.

Västra flygeln

Kök. Ett skåp, ett bord, en järnspis, en limpanna och ett isskåp.

Jungfrunas rum. Ett bord, tre stolar, två sängar, en spegel, en klocka, ett telefonskåp, en kommod och ett bord, 

Mejerinnans rum. En soffa, en kommod och en stol.

Jungfruns rum. En säng, en spegel, en kommod, en trädgårdsstol med dyna och en stol.

Källaren. Div. lådor.

I reservoirens överbyggnad (syftar förmodligen på utrymmet ovanför pumphuset, som fotfarande finns ). Ett parti trädgårdsmöbler 50 kr och sex urnor,

Källaren under flygeln. Tre glasdeglar och två bord.

Bryggstugan. Laggkärl m.m. en låda med snäckor och en låda med buteljer

Vävrummet. Två vävstolar, en dubbelsäng, en mangel, mattor, ett parti bakbräden, fyra korgar och en kamin.

Svarvrummet. En järnsvarv, borrmaskin, klyvsågningsmaskin (värd 100 kr) och en hyvelbänk, 

Mjölvind. Mjöllådor med div.

Östra flygeln

Förmaket. En soffa, fyra stolar, ett divanbord, ett fönsterbord, ett blombord, en länsstol och två antimakassar, 

Röda rummet. Ett spelbord, en hylla med gipsfigurer och fyra raka stolar

Lilla rummet. En tavla, en säng och en kommod, 

Stora rummet. Sex stolar, två fönsterbord, en klocka, ett runt väckarur, ett skåp, en säng, två bord och sex stolar, 

Frökens rum. En soffa med fem stolar, två runda bord, en byrå, en spegel, en klocka, en matta och en säng. 

Vinden. Ett bord och en spegel. 

?bles rum. En järnsäng, två bord, tre stolar och en kommod,

Dessutom fanns oxhus, ladugård, stall, snickeriverkstad, smedja, mejeri, magasin och loge, 

Bland porslinet kan nämnas 74 champagneglas, 57 gröna fiskvinsglas, 44 sherryglas och 22 punschglas. 

Allt detta finns att hämta i godsägaren Per Jakobsons bouppteckning från 1892.


Brandförsäkringar

Frågor

Frågor som brandförsäkringar kan hjälpa oss att få svar på:
– Titel och namn på ägaren
– Vilka hus fanns på gården och hur var de konstruerade
– Värdet på de olika husen

Allmänt

Det fanns tidigare krav på att fastigheter skulle vara försäkrade för brand. Tyvärr finns inte så många brandförsäkringar kvar. Antalet varierar mycket mellan län och församlingar. För Stigtomta 5 gårdar, Halla 0, Bärbo 2 och Nykyrka 1.

Hitta

1. Gå in på riksarkivet.se
2. Klicka på Sök i arkiven
3. Klicka på Sök direkt i Digitala forskarsalen
4. Klicka på Se fler specialsök
5. Klicka på Bandförsäkringar under Databaser
6. Ange aktuell Ort (gård), t.ex. Skåra och aktuell Hemförsamling, t.ex. Stigtomta (samt Län om det behövs) och klicka på Sök. 
7. Det kommer nu upp ett antal försäkringar, för den aktuella platsen. 
8. Klicka på gården och du får upp information om den aktuella brandförsäkringen.
9. Klicka på Visa brandförsäkring

Skriva

Jag har inte använt brandförsäkringar, så jag har inget exempel

.

Aktuellt penningvärde

Frågor

Frågar som aktuellt penningvärde  kan hjälpa oss att få svar på:

– Vad motsvarar beloppen för värde i dagens penningvärde


Allmänt

Det finns två sätt att beräkna dagens penningvärde. Det ena är att utgå ifrån hur mycket priset på varor och tjänster har förändrats. Detta kallas konsumentprisindex och förkortas KPI. Det kan sägas vara ett mått på inflationen. Det belopp vi får fram talar om hur mycket motsvarande sak eller tjänst skulle kosta idag. Observera att detta är ett generellt mått sam handlar om alla varor och tjänster och inte är direkt överförbart på enskilda varor eller tjänster.

Det andra utgår ifrån löneutvecklingen och kallas löneindex med förkortningen LI. Det talar om hur mycket det idag skulle kosta att köpa motsvarande arbetstid.

Tips

 • Från 1873 så anges beloppen i kronor och ören. Innan dess är det vanligast att vi stöter på Riksdaler Banco, som förkortas RB eller Banco. I Riksdaler var 48 Skilling. Mindre vanliga är Riksdaler Riksmynt och Riksdaler Specie. 


Hitta


1. Gå in på myntkabinettet.se
2. Klicka på Klicka här
3. Ange det belopp som du vill veta det aktuella värde på, t.ex. 10, under rutan Hur mycket motsvarar.
4. Välj den valutaenhet som har i rullgardinsmenyn, t.ex. riksdaler banco.
5. Ange sedan året du har din uppgift ifrån, t.ex. 1866.
6. Ange sedan, i den sista rutan, år 2018 
7. Klicka på Klicka
8. Du får här ett svar som innebär att 10 riksdaler banco 1866 motsvarar 936,8 kr 2018 mätt med KPI och 24 954 mätt med LI.

Skriva

Se under bouppteckningar.